Bakan Koca,valilik ziyareti sonunda basın mensuplarına konuştu.
Konuşmasına, COVID-19 pandemisindeki son durumu değerlendirerek başlayan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, aşılama çalışmaları ve kısıtlamalar sayesinde salgının önemli oranda hayattan çıktığını, salgının yeni merkezinin Avrupa olduğunu söyledi.
Avrupa’da artış olduktan 3-4 hafta sonra ülkemizde de bu durumun görülebildiğini ancak bugüne kadar önemli bir artış gözlenmediğini, kontrollü seyrin devam ettiğini ifade ederek, “Bugün en çok konuşulan konu, Omikron varyantı. Yakın zamanda dünya genelinde Omikron’un baskın varyant olmasını bekliyoruz. Gelen ön bilgiler, bu varyantın bulaşıcılığının daha yüksek olduğu ancak hasta etme gücünün diğer varyantlara göre düşük olduğu yönünde. Bununla birlikte bulaşıcılığın yüksek olması nedeniyle hepimizin bildiği kişisel korunma tedbirlerine daha dikkatli şekilde devam etmeliyiz.” dedi.
Son 1 ay içinde 60 yaş üzerindeki vatandaşların vakalar içindeki oranı yüzde 16 seviyesinde olmasına rağmen; vefatlar içindeki payının yüzde 87 olduğunu dile getiren Bakan Koca, 60 yaş üzeri vatandaşların aşı olmasının son derece kritik olduğunu, hangi aşı türünü yaptırmış olurlarsa olsunlar, hatırlatma dozu aşısını olmaları son derece önemli olduğunu söyledi.
İllerdeki sağlık hizmetlerinin yerinde değerlendirilmesi çalışmalarına bugün Şanlıurfa ile devam ettiklerini belirten Bakan Koca, pandemiden sonra en önemli gündem maddelerinin sağlık yatırımları olduğunu ifade etti.
Şanlıurfa’daki sağlık yatırımları hakkında da bilgiler veren Bakan Koca, şunları söyledi:
Şanlıurfa, barındırdığı iki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bir Tıp Fakültesi hastanesi ile sağlık eğitimi için şifa kaynaklığı yapmada tarihten gelen misyonunu sürdürüyor.
2002’de ilimizde 577 olan uzman, pratisyen ve diş hekimi sayısı, 2021’e geldiğimizde neredeyse 5 kat artışla 2.710’a yükseldi.
Bugün Şanlıurfa’ya 60 hekimin daha tayinini yaptığımız müjdesini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Hekimlerimiz yılbaşından hemen sonra görevlerine başlayacaklar. Ayrıca biliyorsunuz 20 bin hekim dışı sağlık personeli alımımız var. Bu toplam içinde, 560 sağlık personelimiz Şanlıurfa’ya atanacak. Bugün bir diğer önemli gündem maddemiz sağlık yatırımları. Bugüne kadar inşa edilenlere ilaveten Şanlıurfa’mıza 59 yeni sağlık yatırımı planlaması daha yapıyoruz.
Genel bütçe kaynaklarıyla yaptığımız şehir hastanemizi, 2023 yılında tamamlayacağımızı bugün huzurlarınızda açıklamak istiyorum. Şanlıurfa Şehir Hastanemiz 1.700 yatağı ile hem ilimizin hem de bölgenin tüm sağlık ihtiyacını karşılayacak.
Ayrıca 2022 yılında Mehmet Akif Eğitim Araştırma Hastanemizin Haliliye ek binasının yanına 150 yatak daha kazandıracağız. Eski Harran tıp fakültesi yerine 150 yataklı yeni yatırımımıza 2022’de başlayacağız. Haliliye ilçesinde Millet Bahçemizin karşısında çocuk hastanesi yapmayı planladık.
Şanlıurfa’nın aşılama konusunda diğer illerin gerisinde kaldığını hatırlatan Bakan Koca, yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 80’inin aşısız ya da aşılama takvimini tamamlamamış kişilerden oluştuğunu hatırlattı.
Salgının ilk dönemlerinde Şanlıurfa çok zorlu günler geçirdiğini anımsatan Bakan Koca, “Şanlıurfa uzunca zaman hastalığın en çok yayıldığı illerimizden biri oldu. Büyük mücadeleler verdi. Bugün bu mücadeleyi aşı olma oranını yükseltmek için veriyor. En kötü günler geride kaldı. Yarın bugünden daha güzel ve sağlıklı olacak. Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorundayız. Salgınla mücadelemiz her bir vatandaşımızın katılımı ve desteği ile kazanılacaktır.” dedi.