Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Kategori : ŞANLIURFA
Haberin Tarihi :   11 Ağustos 2022 - 00:56

DOĞRULUĞUN KANTARI : MEHMET DARTAR

Büyüt
Küçült
DOĞRULUĞUN  KANTARI : MEHMET
Akşama doğru yeğenim Ahmet Kaytan aradı. Ben bu aramayı babası Molla Muhammed Kaytan’ın vefatı ettiğine yordum.

Akşama doğru  yeğenim Ahmet Kaytan  aradı. Ben bu  aramayı  babası Molla  Muhammed Kaytan’ın  vefatı ettiğine yordum. Durduk yerde  yoksa Ahmet Kaytan beni aramaz. Mutlaka bir kara haber vardır dedim.  Evet beklediğim çıktı. Babası Molla Muhammed Hoca kadar sevdiğim bir dostum vefat etmişti. 

    Baklayı çıkardı ağzından. Dayı : Mehmet Dartar vefat etti dedi hüzünlü bir seda ile.  Meğer vefat  eden güzel dostum, davanın yiğidi : “ Doğruluğun Kantarı : Mehmet Dartar”  imiş. Çok üzüldüm. Hüzünlendim. Etrafımızda dostlardan çok azı kaldı. Bir devre  şahitlik  edenler birer birer gidiyorlar öte aleme. Hemen Onun yiğitliği geldi gözlerimin önüne.  Doğrucu Davut idi o. 

     Mehmet Dartar doğruluğun simgesiydi. O,  yol arkadaşlığın da   ender  numuneydi. Nizip’te  Dede Osman Efendiyi ,Şevki Hafız ve onunla ziyarete gittiğimizde yolculuğun tadına varılmazdı. O,  dostları arasında dostluğunun  güven halkası idi. O,  Belediye Başkanlığı  seçimlerinde  benimle birlikte seçilecek Belediye Meclis üyeleri  listesinin   vazgeçilmezlerinden biri idi.    

    O,   Dede Osman  Efendinin  sevdiği, Şevki Hafızın güvendiği ve tüm arkadaşların  da  mazbutluğunu onay verdiği  bir dürüstlük abidesi idi.  

     O, esnaflığında da  Yekta bir şahsiyetti.  Yüzü sertti  ama ,  gönlü ise   ipek gibi yumuşaktı. Çok müşfik ve iyi bir baba idi. Çarşıdaki esnaf arkadaşları ve tüm müşterileri  ona çok güvenirlerdi. O, terazisini  tartıda dürüst ve alış verişlerinde  de kılıç gibi doğru idi. O, borcuna sadık ve alacağını da sıkı takip eden biri idi. Arkadaşları bilhassa  onun Mevlevihane’deki Hal Pazarında veya Aşağı Çarşı Haşimiye Meydanındaki dükkanlardan  Sıra Geceleri  için  aladığı  tüm malzemelere bayılırlardı. O çok titiz ve malın en iyisini iyi pazarlık yaparak alırdı.  O, meyve ve yeşilliğin en tazesini , en iyisini ve en güzelini  bulur ve onları alırdı. Eğri odun bile onun sobasına girmezdi. Doğrulukta parmakla gösterirlerdi dostlara arasında. Doktor Latif Kaya köylüsü olarak onunla çok şakalaşırdı.  İsmail Dağbaşı ve Ahmet Apaydın  ve Müslüm  Çiftçi bilhassa onun huyunu iyi keşfetmişlerdi. 

    Onun,  İzzettin  Olgun’un, Emin Karabulut, Şevki Hafız ve  Şefik Bakay, Ömer Akbıyık ile Mehmet Keskin öğretmenle  gezdikleri Top Dağındaki   İzzettinin Mağarasındaki kış  sıra gecelerine katılmaya bayılırdım. Sohbet ve siyasi tartışmaların belli karılırdı  o mağarada.  

    Dede Osman Efendi, Şevki Hafız, Mahmut Gayberi, Ömer Öncel,Dr. Münip Görgün, Ömer Saatçı, Mehmet Fahir Kayacan, Mahmut Kayacan, Fuat Ebe, Hasan Dinç, Kebabcı Niyazi Dikme, ibrahim İletmiş,ibrahim Dörtkardeş ve Bekir Akyol Ağa’nın bulunduğu  Ulucaminin önündeki odalarının  başat  şahsiyeti  Mehmet Dartar idi. . 

    Dede Osman  Efendi, Mehmet Dartarı hem sever hem de onu  meth ederdi. “ Mehmet Dartar,   iyi bir kumaştır !. “ derdi onun için. 

     Şevki Hafız , Şevket Denek , Emin  Karabulut, Adil Saraç , İzzettin Olgun, Sabri Tepe ile Mehmet Gerger’ de ona takılmadan edemezlerdi. Hele  kış gecelerinde evlerde Meclis Üyelerimle  sıra gezdiğimiz gecelerde onun evindeki bir sırada  ; köyünün fıstığından bana ikram ettiğini hep dilerine dolamışlardı onu kızdırmak İçin. O da  hep buna güler geçerdi. Yüzündeki güzellik yaralarına Mehmet Fahir Kayacan takılmaktan zevk alırdı. Ona : “ Deste başı “ derdi. O da Mehmet Kayaca’na epeyce takılırdı. Sohbetleri çok güzel olurdu.   Mehmet Dartar Kayacan ofisinin  demirbaş müdavimlerinden biri idi. Mahmut Kayacan ile çok iyi anlaşırlardı.  Mahmut Kayacan çok  önce  öte aleme göçtü   Ve ondan  sonrada Mehmet Fahir Kayacan da   gidince ahirete,  ofisi yetim kaldı.  Mehmet Kayacan’nın Ofisindeki   demirbaş müdavimlerinden  bir de  Mustafa Karadağ idi.  Mustafa Karadağ bazen günde iki kez gelirdi  Kayacanla sohbet etmeye. Kayacan Urfa siyasetinin çimentosu idi.  Said Badıllı , Bozan Sarı  ve Ahmet Kaytan  gibi dostları da mahsun kaldı bu ayrılıktan.  

    Mehmet Dartar,  Belediye Meclis üyeleri   , dava arkadaşları ve gönüldaşları için  vazgeçilmez biri  idi.  O, Belediyenin hangi komisyonuna  verilirse  verilsin onun hakkından gelirdi. Belediye çalışanları tarafından da çok sevilen bir kişi idi Mehmet Dartar. 

      O, yıllarca  Urfa siyaseti arenasında;  iki dönem Refah Partisinden  Belediye  Meclis üyesi olarak görev yapmıştı   O,   davasına şerefle hizmet etmiş ve Erbakan Hocamızın   Milli Görüş Davasının  sade  , yüreği yanık,   yiğit ve  kahraman  erlerinden  biri  idi.  Sevdiğim , edep ve haya timsali , bir  Urfa beyefendisi , kadirşinas  , vefanın doruğunda  ve  Doğruluğun  Kantarı  Mehmet Dartar’ın bu göçü beni çok üzdü. . 

      Şöyle bir baktım etrafıma;   kimler gitmiş kimler: 

   Merhum Hacı Hüseyin Çirkin, Mehmet Gerger, Şevket  Denek, Ömer Öncel , Mehmet Tepe, Bekir Görgün, Şevki Hafız, Sabri Tepe, İlyas  Badıllı , Japon Ahmet Demir, Emin Karabulut, Dr. Münip Görgün, Ömer Saatçı ,  Mehmet Fahir Kayacan, Mahmut Kayacan, Nabi Sındıraç,   Ali  Bahçivan , ve Yaşar Hafız  gibi bir çırpıda saydığım  bu önden giden bizim can dostlarımızı.  Yerleri doldurulması kabili kıyas olamaz bu dostlarımızın. Onlar iyi atlara binip, iyi diyarlara gittiler,  bizi burada bırakarak. Tüm önden giden bu dostlara selam olsun. 

      Mehmet Dartar, senelerdir böbrek yetmezliğinden epeyce çekti. Bayramda aradım  onu , konuştuk ; epeyce sohbet ettik. Önden giden  tüm dostlara da  birlikte dualar ettik. Onu ha gitti , ha gidecek diye ziyarete giden dostlarından  çoğu  ondan önce öte aleme  hicret ettiler.O bugüne kadar yaşadı.  Ecel gelmeyince ömür bitmiyor. Ecel gelince de işin yarıda kalmış, çocukların küçükmüş buna da bakılmıyor.  İşte  vadesi dolan   yiğit dostum , dava arkadaşım , gönüldaşım Mehmet Dartar da  ebedi diyara  hicret etti  bugün .

    Ruhu şad olsun. Rabbim rahmet eylesin. Mekanı  cennet olsun. Rabbim merhametiyle yargılasın. Allah’ın: “ Rabbine dön “ emrine uydun,  bugün yola çıktın sen. Yolun açık olsun dava ve yol arkadaşım güzel insan. Bizde bir gün uyacağız arkanızdan bu ilahi emre. Rabbim bizi orada korktuklarımızdan emin,  sevdiklerimize de nail eylesin. . 

     Başta kederli evlatlarına, ailene , seni seven değerli  tüm  dost ve dava arkadaşlarına  yüce Allah’tan sabırlar diliyorum. 

      İnna lillahi ve inna ileyhi raciün 

 

                  İbrahim Halil ÇELİK 

                 Dava ve Yol Arkadaşı



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Son Yorumlar
Jocelyne peiffer
PLEASE HELP street cats
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı | https://www.dobradobrahaber.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024