Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Kategori : EKONOMİ
Haberin Tarihi :   13 Haziran 2023 - 03:15

Başkan Kaya "TMO’nun belirlediği fiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyat olarak kabul edilir"

Büyüt
Küçült
Başkan Kaya TMO’nun belirlediği fiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyat olarak kabul
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yön.Kur.Başkanı Mehmet Kaya "Buğday Türkiye’nin en önde gelen tarım ürünlerinden biridir. Türkiye’de buğday üretimi yıllık ortalama 20 milyon ton civarındadır ve üretiminin yaklaşık %70’i ekmeklik buğdaydır . Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir. Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık %7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır"

Kaya yaptığı açıklamada;

Türkiye’de 2021 yılında ekili alanların 55,4 milyon dekarında 14,5 milyon ton ekmeklik buğday, 12 milyon dekarında 3,2 milyon ton makarnalık buğday üretildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Ukrayna-Rusya hattında devam eden savaş buğday piyasası açısından bizleri oldukça endişelendirişti.  Ancak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası alada izlediği politika neticesinde açılan tahıl koridoru iç ve hatta dış piyasanın dengesini korudu. Üretici ve tüccarımız, tüm dünya pazarında öngörülen buğday krizini izlenilen başarılı politikalar ve devletin fiyat desteğiyle dengeli biçimde geçirdi.

Bu yıl, küresel buğday tüketimi iartış eğiliminde. Çin’in büyük stokları tutmaya devam etmesi ve daha yüksek seviyelerde buğday yem kullanımı beklentisi nedeniyle, buğday kullanımının artmasına önemli bir katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Uluslararası piyasalarda, buğday fiyatları artıyor. Dünya genelinde kuraklıklar ve hava koşullarındaki belirsizliklerin yanı sıra, lojistik sorunlar nedeniyle de arz sıkıntısı mevcut. Ayrıca, dünya genelinde gıda talebi giderek artıyor ve bu da fiyat ivmesini koruyor.

Buğday Türkiye’nin en önde gelen tarım ürünlerinden biridir. Türkiye’de buğday üretimi yıllık ortalama 20 milyon ton civarındadır ve üretiminin yaklaşık %70’i ekmeklik buğdaydır . Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir. Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık %7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır .

TMO’nun belirlediği fiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyat olarak kabul edilir.

Türkiye’de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdı. Bakanlık tarafından sisteme kayıtlı çiftçilere buğdayda ton başına bin lira, arpa için ise 500 lira destek verilecek. Dünya piyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin önemli bir denge oluşturduğu görülebilir. İç piyasada ticari işleyiş etkilenmeden, çiftçi de korunarak istikrarlı biçimde ilerleniyor.  Üretici ve tüccarımız için hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Son Yorumlar
Jocelyne peiffer
PLEASE HELP street cats
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı | https://www.dobradobrahaber.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024