Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Kategori : POLİTİKA
Haberin Tarihi :   11 Mayıs 2023 - 06:54

NiÇİN ÇOĞULCU DEMOKRASİ

Büyüt
Küçült
NiÇİN ÇOĞULCU
Doğa karşında yaratılıştan zayıf ve korkak olduğundan dolayı birlikte yaşamaya mecbur olan insanoğlu oldum olası çok değişik yönetim biçimlerinden reislik, krallık, şahlık padişahlık, diktatörlük ve en son demokrasiyi ve çoğulcu demokrasiyi deneye deneye bu günlere gelmiştir.

Doğa karşında yaratılıştan zayıf ve korkak olduğundan dolayı birlikte yaşamaya mecbur olan insanoğlu oldum olası çok değişik yönetim biçimlerinden reislik, krallık, şahlık padişahlık, diktatörlük ve en son demokrasiyi ve  çoğulcu demokrasiyi deneye deneye bu günlere gelmiştir.

   Ancak aynı çağda yaşamamıza rağmen dünyanın dört bir yanında bu yönetim biçimlerini hala çok farklı yaşayan devletler milletler vardır.

    Bunların içinde İnsanoğlu büyük bedeller ödeyerek cumhuriyeti ve demokrasiyi keşf etmiştir.

   Demokrasi tam olarak mükemmel olamamasına rağmen bulunan en iyi idari sistem olarak kabul görmektedir. Sosyal ve ekonomik yönden süper ligde olan ülkeler demokrasiyi aşarak çoğulcu demokrasi ile idare edilmektedir.

   Bundan 2500 sene önce demokrasiyi ve felsefenin temellerini atan eski Yunanistanda ünlü Sokrates demokrasiyi istememesini, demokrasiye karşı olduğunu şöyle ifade ediyordu; "Yurt sevgisi ve yurt kültürü olmadan demokrasi olmaz" diyordu. Toplumda bilgili ve bilge olan yurttaşlar az ve yeterli eğitim görmiyenlerin sayısı, çoksa bilge ve bilgili olanlar seçilemez" diyordu.

Böyle söylediği için gençleri kandırdığı iddiası ile Baldıran zehiri ile idam edildi. 500 kişilik meclis 30 oy farkı ile idamı kabul etmişti. Sokrates'e güvenlik sağlanarak kaçması ısrarla teklif edildiğinde" Ben ve herkes yasalara ve meclisin iradesinin kararına saygılı olmak zorundadır "diyerek bu hayati teklifi de reddetmiştir.

  Sokrat haklıydı hem de çok.

İnsanoğlu 2500 sene sonra özellikle Avrupa'da kendilerinden ziyade milletini düşünen idareciler sayesinde yüksek eğitim ile demokrasiyi çoğulcu demokrasi ile taçlandırdı. Böylece insan hakları ifadesi ile azınlıkta olan din, mezhep ve etnik grupların etnik halkların hakları da korunmuş oluyordu. Bizde ise bir bakan ve rektör şöyle diyebiliyor,

" Eğitim seviyesi yükselince bizim oylar azalıyor." Diğeri ise 

" ben cahil halkın ferasetine güveniyorum. Eğitim seviyesi arttıkça beni afakanlar basıyor, ben cahil halkın ferasetine güveniyorum" derse, bu kafalardan ne beklersiniz. Eğitimli bir toplumda, Gerçek yurt sever ve milletini seven yetkililer böyle bir lafı hiç söyleyebilirmi?

Onlara şunu söylemek istiyorum

Peki, tamam, tüm okulları üniversiteleri kapatakım bu devleti ve milleti güçlü ve müreffeh bir ülke haline millete muska dağıtarak mı getireceksiniz?

Yüce peygamberimiz,  ilim müminin yitiğidir. " İlim Çinde bile olsa gidip alın getirin" derken haşa boşuna mı söylemiştir.?

   Şimdilik insanoğlunun bulduğu bu en iyi, güçlü çoğulcu demokratik sisteme kavuşma ümidi ile bu tarihi  seçimin milletimize devletimize hayırlı olmasını diliyorum.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Son Yorumlar
Jocelyne peiffer
PLEASE HELP street cats
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı | https://www.dobradobrahaber.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024